fbpx

Det pågående ryska anfallskriget i Ukraina har orsakat mycket nöd och många finländare vill hjälpa till. För oss på Max´s erbjöds vi en unik möjlighet att konkret stötta krigets offer, att bistå med hjälp ända fram. Det är ett biståndsprojekt som organiseras av svartåbon Mika Tiainen, vd:n för MT-ortopedia Oy. Tiainen bestämde sig för att donera en stor mängd av material från sitt företag till ukrainska militärsjukhus.

Lasten lastades torsdagen 3.11. och nästa dag avgick bilen från Helsingfors med fartyg till Tallinn, varifrån färden fortsatte mot Ukraina.

– Lastbilen blev fullastad, till och med överlastad. Med i lasten finns sjukhusartiklar, hjälpmedel och proteskomponenter. Från min egen protesverkstad donerar jag bl.a. fler än 300 knästöd och fotledsstöd, handledsstöd, stödvästar, fler än 200 par specialskor och så vidare, listar Mika Tiainen.

Mika Tiainen ville själv vara med och transportera godset ända fram och frågade sin kompis Krister Illman, som jobbar hos oss på Max som försäljningschef, om han ville åka med. På detta sätt deltar hela Max’s Energy i projektet.

– Detta är ett fint, konkret och säkert gynnsamt sätt att hjälpa Ukraina. Det var självklart att vi stödjer projektet, så vi ställde lastbilen till förfogande och betalar i sin helhet för bränslet som behövs under resan, säger Max’s verkställande direktör Peter Söderlund.

I biståndsprojektet deltar även Vasa centralsjukhus, som donerade sjukhusartiklar, samt donationer som kommit via Kalyna-organisationen.

Det finns flera biståndsobjekt

Av säkerhetsskäl offentliggörs inte de exakta biståndsobjekten. Lastbilen anlände till Ukraina under veckoslutet och lasten har sedan delats ut till flera ställen.

– Spåren efter kriget syns överallt här, det finns broar som har sprängts av missiler, likaså bostadshus och affärscentrum. Vi ser med egna ögon att hjälpen når fram, säger Tiainen.

Foton: Mika Tiainen