Byte av jordvärmepump
När är det aktuellt att byta ut jordvärmepumpen? Det finns inget exakt svar på den frågan, men vanligen fungerar jordvärmepumpen bra i ungefär 15–20 år. Å andra sidan är det ganska vanligt att även en jordvärmepump som installerades för mer än 20 år sedan fortfarande fungerar felfritt.
Åtminstone ägare till värmepumpar som installerades för mer än 15 år sedan bör hålla ett öga på sin utrustning.
Nya värmepumpar är effektivare än gamla, så att byta ut jordvärmepumpen kan ge besparingar på elräkningen. En gammal värmepump kan också komma till slutet av sin livslängd och börja läcka eller avge konstiga ljud.
Eftersom vi har installerat jordvärmesystem i mer än 20 år känner vi till pumparna och systemen. Vi utför byten av jordvärmepumpar på alla platser – såväl egeninstallerade som andra!
Vårt kontor finns i Raseborg, men vi är verksamma i hela Västra Nyland, dvs. förutom i Raseborg är vi också verksamma i bland annat Kyrkslätt, Hangö, Lojo och Ingå.
Ta också del av kundernas erfarenheter!
PS. Ibland räcker det med att reparera den gamla pumpen och du kan få flera års längre livslängd på den gamla pumpen!
Vår kund berättar:
” Vi byggde ett stort hus på 300 kvadratmeter i Hangö i början av 2000-talet och skaffade jordvärme från Max’s Energy, som då var en av få aktörer i branschen i Finland. Thermias värmepump som vi hade installerat fungerade perfekt i 19 år, tills den började låta konstigt och vi konstaterade att det var bättre att byta ut den.
Jag bad också om offerter från andra för bytet av jordvärmepumpen, men på grund av den goda helhetslösningen, tidigare positiva erfarenheter och den lokala placeringen bestämde vi oss för Max’s. Den gamla pumpen togs bort och vi fick en Thermia-pump av beprövad kvalitet – den nya pumpen är dock mycket mer effektiv än den tidigare. Den nya jordvärmepumpen installerades under vårvintern 2024, och åtminstone tillsvidare har den gamla värmebrunnen lyckligtvis varit tillräcklig. Vi är nöjda – och nu när pumpen kan övervakas och justeras på distans via en app, kan det inte finnas något enklare uppvärmningsalternativ!”
Vad ska man tänka på när man byter ut en gammal jordvärmepump mot en ny?
Eftersom jordvärmens verkningsgrad är effektivare idag kan man inte direkt ersätta en pump med samma kapacitet i ett gammalt system.
En ny enhet med bättre verkningsgrad tar upp mer värme från marken än en gammal. I så fall måste man göra ändringar i jordvärmesystemet, till exempel:
- borra fler värmebrunnar
- ändra inställningar
- installera en värmepump med något mindre kapacitet för att ersätta den gamla
Ett proffs kan ge dig råd om hur du får ut mesta möjliga av jordvärmen när det är dags att byta ut den gamla jordvärmepumpen.