Vanliga frågor om jordvärme

Vad är jordvärme?

Jordvärme är solenergi som har lagrats i berggrunden. Jordvärmesystemet tar denna solenergi till vara och utnyttjar den för uppvärmning av hus och varmt bruksvatten. Därutöver är värmebrunnen ett svallager som utnyttjas till att kyla ned byggnaden nästan utgiftsfritt.

Värmen räcker väl till, ävenom också grannarna har installerat värmebrunnar.

Är jordvärmen miljövänlig?

Jordvärmen är förnybar energi, alltså den är mer ekologiskt än exempelvis oljeuppvärmning. Jordvärmepumpen förbrukar själv en enhet energi och producerar tre enheter. Läs mer på miljöförvaltningens sida!

Hur mycket sparar jordvärmen?

Att övergå till jordvärme ger märkbar inbesparing på lång sikt. Byggnaden värmekostnader sjunker i allmänhet med cirka 60 % i jämförelse med oljeuppvärmning eller fjärrvärme, och till och med cirka 70 % i jämförelse med elvärme.

Jordvärmen är därmed ekologisk och märkbart förmånligare än de gamla uppvärmningsmetoderna som använder fossil energi.

Bekanta dig jordvärmens lönsamhet på Motivas sidor!

Skulle luftvattenvärme vara ett bra alternativ till jordvärme?

Det beror på situationen. Ofta är jordvärmen att föredra, eftersom den ensam räcker till som uppvärmningssystem och den ger märkbara inbesparingar i uppvärmningskostnaderna.

Om jordvärme av någon anledning inte är lämplig, då luftvattenvärme ett utmärkt alternativ. Vi installerar båda alternativen. Läs mer på luftvattenvärmesidan.

Måste man anmäla till kommunen om man skaffar en värmepump?

Ja! För att borra en värmebrunn måste man anhålla om tillstånd från kommunen. Om mer information behövs ska man kontakta myndigheterna i den egna kommunen. Vanligtvis lämnas åtgärdsansökan om jordvärme in på tjänsten Lupapiste.

Våra försäljare hjälper gärna till när det gäller tillstånd, eller så kan du låta oss ta hand om tillståndsärendena. Kontakta oss!

Hur länge räcker det att installera jordvärme?

Borrningen av jordvärmebrunnen och installationen av den räcker vanligen 2–3 dagar. Vi strävar efter att installationen orsakar så lite olägenheter som möjligt för dem som bor i huset.

Jordvärme kan också installeras på vintern.

Kan jordvärmen orsaka olägenheter för miljön?

När jordvärmen installeras av ett proffs är riskerna mycket minimala. Tvärtom, jordvärmen är bättre för miljön än till exempel oljeuppvärmning.

Jordvärme installeras dock inte på grundvattenområden. I sådana fall är en luftvattenpump ett bra alternativ.

De ämnen vi på Max’s använder oss av är helt miljövänliga och uppfyller landets kemikalielagstiftning. Kommer värmebärarvätskan ut i naturen bryts det sönder naturligt och orsakar ingen skada.

Varför knäpper det i värmeelementen?

I nya hus med rätt dimensionerat och korrekt installerat värmeåtergivningssystem finns det ingen risk för knäppningar och i många gamla hus märks detta fenomen inte alls av.

Det finns flera orsaker till varför knäppningar kan uppstå i en del gamla hus men knäppningar orsakas främst av metallers utvidgning och hopdragning i rör och värmeelement i värmeåtergivningssystemet. T.ex. då metallerna i rör värms upp utvidgas de och om de då inte kan röras fritt mellan klämmare och konstruktioner kan det uppstå knäppningar. Då rörets utvidgas tvingar det fram en rörelse mellan klämmare och rör med knäppningar som följd. Detta är vanligast under vår och höst då det inte finns ett konstant värmebehov i huset, vintertid försvinner denna typ av knäppningar normalt.

Knäppande ljud kan också förekomma när värmepumpen byter från produktion av varmt bruksvatten till värmeproduktion. Nästan alla värmepumpar på den finländska marknaden fungerar med växelventiler, alltså de producerar växelvis varmt bruksvatten eller värme för själva huset (detta höjer värmepumpens årliga verkningsgrad). När värmepumpen växlar om från produktion av varmt bruksvatten, överförs den lilla mängden hett vatten som finns i rören till värmedistributionssystemet och orsakar snabb utvidgning av metallrören och därav följer det knäppande ljudet.

Kan man kombinera bergvärme med andra energiformer såsom solvärme?

Ja! Bergvärme kan kombineras med andra energiformer. Ta kontakt med vår försäljare för ytterligare information!

Behöver man någon gång byta ut värmebärarvätskan i värmekollektorn?

Nej! Däremot kan påfyllning behövas. Vid ifyllning binder etanolen syre vilket försvinner ur systemet med tiden och gör att trycket sjunker. Då är det bra att fylla på.

Varför knäppte det inte i värmeelementen med oljeeldning?

En oljepanna håller en konstant temperatur och en jämn värme shuntas ut i värmeåtergivningssystemet. En oljepanna producerar dessutom värme och varmvatten samtidigt.

En värmepump genererar däremot värme enligt en inställd temperaturkurva och endast då det finns ett värmebehov. En värmepump är dessutom byggd för att växelvis producera värme eller varmvatten. Detta betyder att det blir större temperaturskillnader i värmeåtergivningssystemet vilket gör att metallerna i rör och värmeelement utvidgas och dras ihop mer och oftare än vid oljeeldning. Störst effekt av detta märker man under vår och höst då värmebehovet inte är konstant och värmepumpen inte behöver gå kontinuerligt.

Vad kan man göra åt knäppningar?

Vad man kan göra för att eliminera eller åtminstone minska på knäppningar är individuellt i gamla hus. Därför är det omöjligt för branschen att säga vilket sätt som är det bästa i just ditt fall.

Det man själv kan prova på är att lossa en aning på klämmor och fastsättningar runt rör och värmeelement, alternativt lägga in en bit gummi mellan klämmare och rör. De klämmare som används idag är försedda med ett gummilager mellan klämmare och rör för att låta röret röra sej vid värmeutvidgning.

Ett andra alternativ är att installera en s.k. knäpptank, d.v.s. en bufferttank på framledningen som ökar värmeåtergivningssystemets vattenvolym och ger därmed en jämnare temperatur i systemet.

Hjälper inte en knäpptank kan man slutligen övergå till fast kondensering, d.v.s. värmepumpen ställs in för att hålla jämn temperatur i tanken. Detta inverkar dock negativt på värmepumpens verkningsgrad vilket betyder högre driftskostnad.

Varför knäppte det inte i värmeelementen med oljeeldning?

En oljepanna håller en konstant temperatur och en jämn värme shuntas ut i värmeåtergivningssystemet. En oljepanna producerar dessutom värme och varmvatten samtidigt.

En värmepump genererar däremot värme enligt en inställd temperaturkurva och endast då det finns ett värmebehov. En värmepump är dessutom byggd för att växelvis producera värme eller varmvatten.

Detta betyder att det blir större temperaturskillnader i värmeåtergivningssystemet vilket gör att metallerna i rör och värmeelement utvidgas och dras ihop mer och oftare än vid oljeeldning. Störst effekt av detta märker man under vår och höst då värmebehovet inte är konstant och värmepumpen inte behöver gå kontinuerligt.

Hur ofta måste man justera inställningarna på värmepumpen?

I många fall behöver man inte justera alls efter utförd installation men i regel bör man under den första vintern i drift följa med inomhusklimatet och justera vid behov. Efter den första vinterns injustering behöver man i normalt inte röra inställningarna mer.

OBS! En värmepump bör ej justeras sommartid, utan under vintern då det finns ett kontinuerligt värmebehov i huset.

Varför har man borrat på mer än ett ställe?

Om man stöter på så poröst berg att hålet inte hålls öppet, är man tvungen att fortsätta borrningen på ett annat ställe. Det leder till att totala djupet ökar (ca 10 m) samt att det behövs mera kopplingsdelar. Det är mycket sällsynt att detta händer, risken är ca 1%.

Varför har man borrat värmebrunnen djupare än planerat?

Man räknar med att vattennivån i borrhålet stannar 10–15 m från markytan vilket betyder att det aktiva djupet är det totala djupet minus 10–15 m. Om tomten är högt belägen kan vattennivån stanna djupare och då kan man vara tvungen att borra ytterligare (10–20 m) för att värmepumpen ska fungera enligt beräkningarna.

Hur ska jag förfara när jag vill byta till jordvärme?

Det är enkelt! Kontakta oss via formuläret eller genom att ringa oss. Vi kan börja med att kostnadsfritt kartlägga om jordvärme passar för er och hur mycket skulle hela paketet komma att kosta.

Det är också en god idé att bekanta sig med hushållsavdraget och övriga bidrag.

Om jordvärme av någon anledning inte passar, då luftvattenvärme ett bra alternativ.

Vi har installerat värmebrunnar åt nöjda kunder redan i mer än 25 år – kvalitet du kan lita på.