Usein kysytyt kysymykset

Olemme pitkän kokemuksemme aikana alalla saaneet erilaisia kysymyksiä ja koonneet ne vastauksineen tänne avuksesi.

Riittääkö lämpö, jos myös naapurit ovat tehneet porauksia?

Kyllä. Lämpöpumppujen käyttämä energia on uusiutuvaa auringon energiaa. Sen lisäksi valtion ympäristöhallinto on asettanut säädöksiä lämpökaivon poraukselle.

Pitääkö lämpöpumpun hankkimisesta tehdä ilmoitus kunnalle?

Kyllä! 01.05.2011 lähtien lämpökaivon poraukselle vaaditaan toimenpidelupa. Voitte kysyä apua hakemuksen täyttämiseen myyjiltämme.

Onnistuuko maalämmön yhdistäminen aurinkopaneeliin ja onko siitä hyötyä?

Luonnollisesti. Vaihtoehtoja on useita aina yksinkertaisesta ratkaisusta monimutkaisempiin. Kaikki ratkaisut tuovat lisäenergiaa. Keskustele asiasta jälleenmyyjäsi kanssa.

Kuinka usein lämpöpumpun arvoja on säädettävä normaalin käytön aikana?

Asennuksen yhteydessä tehdyn säädön jälkeen arvoja ei yleensä tarvitse muuttaa lainkaan, mutta ensimmäisen talven aikana voi seurata sisälämpötilaa ja muuttaa tarpeen mukaan arvoja.

Huom! Lämpöpumppu pitää säätää talvella, kun talossa on jatkuva lämmöntarve eikä kesällä.

Miksi maaperään on porattu useampi reikä?

Jos kallio on rikkinäinen ja reikä ei pysy avoimena, joudutaan poraamaan toisessa paikassa. Tämä voi aiheuttaa lisäkustannuksia. Todennäköisyys, että tämä tapahtuisi on alle 1%.

Miksi lämpökaivo on porattu syvemmäksi kuin suunniteltu?

Porauksessa lasketaan, että vedenpinta nousee 10–15 m maanpinnasta. Reiän aktiivisyvyys on näin ollen kokonaissyvyys miinus 10–15 m. Jos porauspaikka on sijoitettu korkealle, saattaa vedenpinta jäädä matalammalle tasolle. Tällöin tarvitsee porata syvemmälle, jotta lämpöpumppu toimii lasketun mitoituksen mukaisesti.

Tarvitseeko vaihtaa maapiirin kylmäaineet joskus?

Ei, mutta täyttöä voi tarvita. Täytössä Etanoli sitoo happea. Happi poistuu ajan myötä, mikä näkyy laskevana paineena. Silloin tarvitsee vain täyttää lisää kylmäainetta maapiiriin.

Mitä tapahtuu, jos maapiirin kylmäaine vuotaa luontoon?

Max’s:n käyttämät aineet ovat luontoystävällisiä sekä maamme ympäristölakien mukaisia. Jos kylmäaine pääsisi luontoon, se häviää luonnollisesti eikä aiheuta vahinkoa ympäristölle.

Miksi lämpöpattereissa paukkuu?

Uudisrakennuksissa, joissa lämmönjakojärjestelmä on oikein mitoitettu matalalämpöön, paukkumisen vaara on olematon ja useimmissa vanhoissa taloissa tätä ei esiinny ollenkaan.

Lämpöpattereiden paukkumiseen löytyy monta eri syytä, mutta kaikki aiheutuu metallien laajenemisesta ja supistumisesta lämmönjakojärjestelmän putkissa. Esim. kun metalliputket lämpenevät, metalli myös lajenee ja jos putket ovat liian tiukasti kiinni kiinnityksissä, ne eivät pääse helposti liikkumaan. Tästä johtuen metallipinnat hiovat toisiinsa aiheuttaen paukkumista. Tämä on tyypillisintä keväisin ja syksyisin, kun lämmöntarve ei ole jatkuvaa – talvisin ongelma yleensä häviää.

Paukkumista voi myös esiintyä, kun lämpöpumppu vaihtaa lämpimän käyttöveden tuotannosta lämpötuotantoon. Melkein kaikki lämpöpumput Suomen markkinoilla toimivat vaihdeventtiileillä, eli ne tekevät vuorotellen lämmintä käyttövettä tai lämpöä itse taloon (tämä toiminto nostaa lämpöpumpun vuosihyötysuhdetta). Kun lämpöpumppu vaihtaa lämpimän käyttöveden tuotannosta lämpötuotantoon, vaihtoventtiilissä oleva pieni määrä kuumaa vettä pääsee nopeasti lämmönjakojärjestelmään aiheuttaen metalliputkien nopeaa lajenemista ja sen seurauksena paukkumista.

Miksi lämpöpattereissa ei esiintynyt paukkumista öljylämmityksen aikana?

Öljykattila pitää tasaisen lämpötilan ja kattilan shuntti pitää jatkuvasti tasaisen lämmön lämmönjakojärjestelmässä. Öljykattila tekee sen lisäksi lämpöä ja lämmintäkäyttövettä samaan aikaan.

Lämpöpumppu taas toimii asetetun lämpökäyrän mukaan ja tuottaa lämpöä ainoastaan, kun on lämmöntarve. Sen lisäksi lämpöpumppu tuottaa lämpöä ja lämmintä käyttövettä vuorotellen.

Tämä tarkoittaa, että lämpötila lämmönjakojärjestelmässä heiluu enemmän kuin öljylämmityksessä aiheuttaen useammin laajenemista ja supistumista metalliputkissa. Tämä on tyypillisintä keväisin ja syksyisin, kun lämmöntarve ei ole jatkuvaa –  talvisin ongelma yleensä häviää.

Mitä paukkumiselle voidaan tehdä?

Se, mitä voidaan tehdä paukkumisen poistamiseksi tai ainakin vähentämiseksi, eroaa jokaisessa talossa. Kahta taloa ei voi verrata toisiinsa, kun ne eivät ole 100 % samanlaisia ja siksi on mahdotonta sanoa, mikä toimii juuri teidän tapauksessa.

On mahdollista käydä itse läpi putkien kiinnitykset ja läpiviennit. Näissä paikoissa voi esimerkiksi löysätä kiinnityksiä, jotta putket pääsevät liikkumaan tai laittaa kumia putken ja kiinnityksen väliin.  Tämän takia nykyään käytetään sellaisia kiinnityksiä, joissa on kumia.

Toinen vaihtoehto on asentaa puskurivaraajan lämmityksen menoputkella. Sen avulla järjestelmän vesitilavuus suurenee ja lämpötila tasaantuu.

Jos edellä mainittu toimenpide ei auta, voidaan asentaa puskurivaaraaja toimimaan kiinteällä lauhdutuksella. Silloin lämpöpumppu pitää tasaisen korkean lämpötilan puskurivaraajassa. Tämä toisaalta tarkoittaa huonompaa vuosihyötysuhdetta ja samalla korkeampia käyttökustannuksia.

OSOITE

Max’s
Teknikontie 9
10600 Tammisaari

YHTEYSTIEDOT

Puh 010 219 5450
Sposti: info@maxs.fi

Huolto ja Päivystys
Puh 010 219 5460

SEURAA MEITÄ