Miltä maalämpökaivon poraus näyttää? Mahtuuko poravaunu omalle pihalle? Kuinka iso pora on? Moni maalämpöä hankkiva haluaa käytännössä nähdä, millaisesta työstä on kyse.
Nämä kuvat ja videot on otettu aidosta maalämpökohteesta. Poraustyötä tietenkin edeltää huolellinen kartoitus ja suunnittelu, porauspaikan valinta ja poraussyvyyden määritys. Myös porausajankohta sovitaan etukäteen ja asiakas saa halutessaan olla paikalla porauksen ajan – turvaetäisyydet huomioiden.
Vaihe 1: Energiakaivon poravaunu saapuu paikalle
Maalämpökaivo porataan isolla poralla, eli poravaunulla, joka kuljetetaan paikalle erillisellä vetokärryllä:
Sitten pora lähtee paikkaan, joka on etukäteen valittu parhaaksi paikaksi sijoittaa energiakaivo. Näin poravaunu kulkee maalla:
Huom! Vaikka nämä kuvat ovat kesäisiä, poravaunu liikkuu loistavasti myös lumessa. Samoin maaperään poraaminen onnistuu mainiosti (kohtalaisella) pakkasella.
Varsinainen maalämmön lämpökaivon porausvaihe
Lämpökaivon poraukseen kuluu yleensä noin 6–10 tuntia. Kaivon syvyys riippuu monesta tekijästä ja se määritellään aina tapauskohtaisesti, mutta tavallisesti syvyys on 150–300 metriä.
Tässä videossa kuuluu porauksen ääni:
Maalämpökaivon porauksessa käytetään paineistettua vettä. Useimmiten porausvesi imeytetään tontille. Veden poistoputki näkyy videossa oikealla.
Viimeistely ja poran pakkaus takaisin
Porauksen jälkeen viimeistellään uuden energiakaivon ympäristö. Kuva valmiista maalämpökaivosta:
Sitten porakalusto pakataan takaisin kuljetukseen:
Energiakaivo on valmis! Kun myös keruuputket on upotettu kaivoon, seuraavaksi vedetään vaakaputket kaivosta tekniseen tilaan ja lämpöpumppu asennetaan paikoilleen. Tämän jälkeen maalämpöjärjestelmän asetukset laitetaan kuntoon ja järjestelmä on käyttövalmis. Kaiken kaikkiaan maalämmön asentamiseen kuluu 2–3 päivää.
Lisätietoa maalämmöstä myös Usein kysyttyä -sivulla!
Kartoitamme maksutta maalämmön sopivuuden talollenne – yli 30 vuoden kokemuksella. Ota yhteyttä myyntitiimiimme!
Kuvat ja videot: Calle Färkkilä