fbpx

Sukellusseura Piraya lähdössä vesille viemään vessanpönttöä Itämeren pohjaan. Max’sin Peter Söderlund sukellusasussa (punainen hattu) mukana veneessä.

Itämeri on suomalaisille tärkeä, se on ”meidän meri”. Me Max’silla työskentelemme usein rannikolla ja saaristossa, eli meren läheisyys on meille arkipäivää.

Haluamme kiinnittää huomiota Itämeren suojeluun. Vaikka Itämeren tilanne on onneksi ollut 2000-luvulla melko vakaa, ihmisen toiminta vaikuttaa Itämereen: haitallisia aineita valuu mereen maalta, veteen kertyy roskaa ja meri rehevöityy.

Monet isot organisaatiot, kuten WWF ja John Nurmisen Säätiö, tekevät hienoa työtä Itämeren suojelemiseksi. Me Max’silla olemme päättäneet tukea nimenomaan ruohonjuuritason työtä. Olemmekin valinneet kohteeksi Tammisaaren sukellusseura Pirayan, joka tekee erilaista Itämeren suojelu- ja puhdistustyötä käytännössä.

Piraya osallistui hiljattain upeaan tempaukseen, Vedenalaiseen mielenosoitukseen.

 

Toimitusjohtaja mukana sukeltamassa

Vedenalainen mielenosoitus, eli VAM23, järjestettiin lauantaina 2. syyskuuta. Sen pääjärjestäjä oli Minun mereni ry ja useat rannikon sukellusseurat osallistuivat järjestelyihin. Eri puolilla rannikkoa sukeltajat veivät meren pohjaan wc-pöntön.

Max’s Energyn toimitusjohtaja Peter Söderlund oli vapaaehtoisena sukeltajana mukana viemässä yhtä pyttyä Knipnäsin rantaan Tammisaaressa.

”Pohjassa oli niin samea ja roskainen vesi, että meidän piti vain kädellä varmistaa, että pytty on paikoillaan, kun sitä ei edes näkynyt.”

Sinänsä Söderlund ei osaa arvioida Itämeren tilaa, vaan luottaa asiantuntijoihin. Toki meressä ylipäätään näkee harmittavan paljon roskaa, ja hänestä on tärkeää, että Max’s Energy tukee Pirayaa tällaisessa konkreettisessa Itämeri-työssä.

 

Wc-pönttöjen avulla seurataan Itämeren tilaa

VAM23:ssa merenpohjaan upotetut vessanpöntöt saatiin lahjoituksena Geberit Oy:ltä, eikä kyseessä ole pelkkä ”hullu tempaus” vaan tarkoitus on kerätä samalla tietoa Itämeren tilasta.

Jokaiseen wc-pönttöön asennettiin kiintoainelaskeuman keruuastia, ja vuoden päästä sukeltajat peittävät astian varovasti kannella ja tuovat sen keräämät näytteet paikalliseen laboratorioon tutkittavaksi. Tämä toistetaan viiden vuoden ajan, minkä jälkeen myös wc-pytyt nostetaan pois merestä, kuvataan ja analysoidaan.

Lopuksi kaikki kymmenen eri puolille rannikkoa upotettua wc-pönttöä kootaan ympäristötaideteokseksi muistuttamaan tapahtumasta ja Itämeren suojelusta. Toisaalta toki toivotaan, että viidessä vuodessa Itämeren rehevöityminen ja roskaantuminen saadaan loppumaan ja meren tila paranemaan – tämä on kaikkien suomalaisten ja muiden Itämeren alueen maiden yhteinen tavoite.

Sukellusseura Pirayan, muiden sukellusseurojen ja Minun mereni ry:n lisäksi Vedenalaista mielenosoitusta oli järjestämässä Baltic Action Sea Group.

Max’s Energy on mukana tukemassa Pirayaa koko wc-pönttöjen meressä olon ajan – sekä seuran muissa, tulevissa Itämeren suojeluun liittyvissä hankkeissa.

Lisätietoa Itämerestä muun muassa itameri.fi-sivulla.

 

Aiheesta muualla: