fbpx

HUOM! Artikkelin päivitys 9.2.2023: Energia-avustusta on mahdollista hakea vielä vuonna 2023. Tämän jälkeen tuki todennäköisesti päättyy. Lisätietoa mm. Valtioneuvoston artikkelissa.

Öljylämmityksen vaihto maalämpöön kannattaa juuri nyt. Paitsi että teet teon kestävän tulevaisuuden puolesta, valinta on hyvä myös siksi, että nyt on saatavilla rahallinen tuki maalämpöön siirtymiseen.

Pientalojen omistajat saavat nimittäin 4000 euroa avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja sen muuttamiseen maalämpöön, kaukolämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun.

Maalämpö tuki myönnetään kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen, eli juuri nyt on hyvä aika luopua öljylämmityksestä maalämpöön Maxin avulla. Ympäristöministeriö myönsi pientalojen omistajille 10 miljoonan lisäbudjetin vuonna 2021 ja senkin jälkeen tukea on jatkettu.

Kannattaa siis hakea tukea nyt! Meillä tehdään maalämmön lisäksi myös ilmavesilämpö-asennuksia.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä: Energia-avustus öljylämmityksestä maalämpöön

Meistä on mahtavaa, että ympäristöministeriö on myöntänyt tällaista kestävän kehityksen tukea omakotitaloille ja paritaloille. Jaossa on yhteensä lähes 30 miljoonan euron avustuspotti vuosina 2020–2022.

Me Maxilla tartumme ilomielin toimeen ja olemme mukana vauhdittamassa siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Haluamme palvella asiakkaitamme avustuksen hakemisessa, joten kokosimme vastauksia tukea koskeviin kysymyksiin:

 

Miten avustusta öljylämmityksen vaihtoon haetaan?

Avustusta haetaan täyttämällä hakulomake Aluehallinnon sähköisessä asiointipalvelussa (valitse kohta Ympäristön, kulttuuriympäristön, vesistön ja vesien- ja merenhoidon avustukset). Asiointipalvelusta löytyvät myös tarkemmat ohjeet hakulomakkeen täyttöön.

Tuki maalämpöön siirtymiseen haetaan Pirkanmaan ELY-keskuksesta, vaikka maalämpöön vaihtava pientalo sijaitsisi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa tai muualla maassa.

 

Milloin energia-avustusta haetaan? Entä milloin se maksetaan?

Tuki maalämpöön siirtymiseen kannattaa hakea jo ennen hankkeen aloittamista, koska silloin saat varmistuksen tuen saamiseen.

Muista kuitenkin hakea avustuksen maksamista erikseen. Avustus maksetaan jälkikäteen yhtenä eränä, kun hanke on toteutettu kokonaan ja öljylämmitys vaihdettu maalämpöön.

 

Kenelle avustus öljylämmityksen vaihtamiseen maalämpöön on tarkoitettu?

Avustus on tarkoitettu pientaloille, eli omakotitaloille ja paritaloille. Jos pientalon omistaa usea henkilö, on hakijalla oltava valtakirja jokaiselta omistajalta, myös puolisolta. Hakijan tai valtakirjan antaneiden ei tarvitse itse asua pientalossa.

Tuki öljylämmityksestä luopumiseen myönnetään vain taloihin, joissa asutaan ympäri vuoden. Talossa ei saa myöskään olla elinkeinotoimintaa – mutta esimerkiksi etätyöläisen työhuone tai vastaanottohuone ei haittaa.

Entä saavatko molemmat paritalossa asuvat oman energia-avustuksensa?

Tämä riippuu siitä, onko puolikkailla yhteinen lämmitysjärjestelmä vai molemmilla omansa. Avustus on nimittäin lämmitysjärjestelmäkohtainen, eli joko molemmat saavat tuen, kun vaihtavat oman öljylämmitysjärjestelmänsä ekologisempaan maalämpöön tai avustus saadaan yhdessä, kun koko paritalon lämmitysjärjestelmä vaihtuu.

 

Mitä maalämpö omakotitaloon maksaa?

Maalämpö maksaa kokonaisuudessaan suunnilleen alkaen 15 000 euroa. Hintaan vaikuttavat muun muassa talon koko ja vedenkulutus.

Meiltä saat kokonaistoteutuksen, eli maalämpöpakettiin kuuluu lämpökaivon poraus, lämpöpumppu, sen asennus ja viimeistelyt.

 

Miten käytännössä toimin, jos haluan vaihtaa taloni öljylämmityksen maalämpöön?

Ota meihin yhteyttä niin sovitaan tutustumiskäynti, joka ei vielä velvoita ostopäätökseen. Tutustumiskäynnillä tarkistamme yhdessä perusasiat ja teemme maalämmölle juuri sinulle sopivan suunnitelman. Samalla varmistamme, että tonttisi soveltuu maalämmön poraamiseen.

Voimme myös neuvoa, miten haet avustusta öljylämmityksen vaihtamiseksi maalämpöön. Ympäristöministeriön energia-avustuksen sijaan joissakin tapauksissa myös kotitalousvähennys on parempi.

Toimimme pääosin Länsi-Uudenmaan alueella mutta tulemme tarvittaessa lähiseudulle.

Lue lisää maalämmöstä!

Maalämpö tuki saatavilla öljylämmityksestä vaihtaville