Kari Kanerva som bor i Veikkola i Kyrkslätt är nöjd. Han har skaffat en jordvärmelösning från Max’s Energy för två hus på samma gård: först ändrades uppvärmningen i det mindre huset från el till jordvärmevärme år 2021, och efter ett par år ersattes oljepannan i det större huset med en jordvärmepump.

Det ena huset har vattenburen golvvärme, det andra har radiatoruppvärmning – jordvärme lämpade sig för båda husen.

”Vi övervägde inte ens något annat alternativ, och allt började med en jämförelse av värmepumpar. Thermia hade pumpar i rätt storlek, så jag kontaktade Thermias partner Max’s, direkt”, säger Kanerva.

”Allt förlöpte snabbt, borrningen av energibrunnen gjordes snyggt och spåren städades upp. Servicen, utförandet och kommunikationen har alla varit utmärkta hos Max’s.”

För det första huset lämnades värmepumpen på gården såsom överenskommet och Kanerva utförde en stor del av installationsarbetet själv. Vid den andra gången installerade Max’s Energy även värmepumpen.

”När huset byggdes på 70-talet placerades oljepannan i ett mycket litet utrymme, så nu var det en utmaning att installera värmepumpen i samma utrymme. Max installation var perfekt, de gjorde ett riktigt snyggt jobb och utmärkta lösningar för det trånga utrymmet.”

Tydliga besparingar jämfört med eluppvärmning

Hur ekonomiskt lönsam har övergången till jordvärme varit?

”Att byta från direkt el till jordvärme gav en enorm besparing. Jag har inte räknat ut några exakta summor, men jordvärme kostar en bråkdel av priset för elvärme.”

Även i jämförelse med oljeuppvärmning är jordvärme billigare, även om kostnaden för att köpa ett nytt värmesystem inte kan intjänas lika snabbt. Kanerva lyfter fram en annan viktig fördel:

”Jordvärme ger en känsla av trygghet som man gärna betalar för”, säger han.

”I synnerhet med oljepannan var det ständigt reparationer som behövde utföras. Och den måste övervakas. Nu går värmepumpen på i lugn och ro och värmen räcker till, oavsett hur kallt det är ute. Uppvärmningen kan inte bli mer ekologisk!”

Intresserad av jordvärme? Kontakta oss!

Läs också: Jordvärmen är enkel, ekologisk och sparar in på uppvärmningskostnaderna